Usein kysyttyä

Kuka saa ilmoittaa kodittomat.info -palvelussa?

Kodittomat.info palvelussa olevat kodittomat lemmikit ovat eläinsuojeluyhdistysten hoitokodeissa ja eläintaloissa ympäri Suomea ja niiden hoidosta ja uudelleen sijoittamisesta vastaa aina paikallinen eläinsuojeluyhdistys.

Voinko ilmoittaa palvelussanne, jos joudun luopumaan perhesyistä kissastani?

Kodittomat.info -palvelussa voivat ilmoittaa vain eläinsuojeluyhdistykset ja hoitokodit. Jos joudut luopumaan lemmikistäsi, ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhditykseen. Yhdistysten yhteystiedot löydät osoitteesta: http://www.sey.fi/seytoimii/seyn-jasenyhdistykset

Haluaisin lemmikin, voitteko ilmoittaa minulle kun sopiva lemmikki löytyy?

Palvelustamme voit hakea lemmikkiä mm. iän ja eläimen lajin mukaan. Sen jälkeen voit tilata sähköpostiisi ilmoituksen uusista hakuusi sopivista eläimistä. Lemmikkien kuvauksista käy ilmi mm. lemmikin luonne ja tottuminen muihin lemmikkeihin.

Facebook-sivustamme tykkäämällä näet kaikki uudet lemmikit omassa Facebookin uutisvirrassasi. Sopivan lemmikin löydyttyä voit ottaa yhteyttä suoraan ilmoituksessa näkyvään lemmikin hoitopaikkaan.

Kuinka saan ilmoituksen kodittomat.info -palveluun?

Jos eläinsuojeluyhdistyksesi haluaa ilmoittaa palvelussamme kotia etsivistä eläimistänne, ota meihin yhteyttä. Lähetä sähköpostia kodittomat@faunastic.com tai käytä palautelomaketta.

Miten luovutettua kotia etsinyttä eläintä on hoidettu ennen luovutusta?

Yhden luovutetun kissan hoitoon eläinsuojeluyhdistys on tavallisesti käyttänyt yli 200 euroa. Eläimelle on tehty eläinlääkärin tarkastus, sterilisaatio, rokotus, loishäädöt ja tunnistusmerkintä.

Miksi lemmikkien kuvat eivät aina näy sivuilla?

Kuvat eivät näy sivulla, jos selaimessa on ad blocker tai muu vastaava mainosten estotoiminto päällä. Syynä on se, että käytämme kuvien näyttämiseen samanalaista tekniikkaa kuin mainosten näyttämiseen. Mainokset ovat palvelullemme elintärkeitä, joten toivottavasti tuet toimintaamme ja annat mainosten ja lemmikkien kuvien näkyä sivuillamme.

Mitä teen jos kadotan eläimen?

Jokaisessa kunnassa on nimetty löytöeläinten talteenottopaikka. Sellainen löytyy oman kuntasi nettisivuilta tai soittamalla kunnan puhelinvaihteeseen. Kunnalla on velvollisuus säilyttää talteenotettua eläintä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Talteenottopaikka ei välttämättä sijaitse omassa kunnassa.

Kysy myös paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä sekä läheisistä löytöeläintaloista. Ole aktiivinen ja ilmoita asiasta kadottamispaikan lähitaloihin. Jätä ilmoituksia kadunvarrelle, kaupan ilmoitustaululle ja ilmoita kadonneesta lemmikistä kuvan kera sosiaalisessa mediassa.

Eläinsuojelulain 15 §:n mukaan eläimen omistajalla on oikeus saada löytöeläin takaisin hoitokuluja vastaan. Eläimen saa luovuttaa uuteen kotiin vasta, kun se on ollut talteenottopaikassa 15 vuorokautta.

Mitä teen jos löydän eläimen?

Löytöeläimet pitää eläinsuojelulain nojalla toimittaa kussakin kunnassa aina ehdottomasti viralliseen löytöeläinten talteenottopaikkaan.

Jos löydät kissan tai koiran, houkuttele se lähellesi kiinniottamista varten herkuilla tai leikin avulla. Älä juokse lemmikin perään. Älä myöskään tuijota kissaa tai koiraa suoraan silmiin, sillä se saattaa pelästyä suoraa katsetta. Arka kissa tai koira tarvitsee aikaa päästääkseen ihmisen lähelleen. Puhele eläimelle rauhallisesti ja ole rauhallinen ja kyykyssä, anna eläimen haistella ojennettua kättäsi.

Jos eläin on hyvin arka tai paniikissa, voit tarvita loukkua eläimen kiinnisaamiseksi. Loukun ulkopuolelle kannattaa laittaa ruokaa, sitten luukun suun lähelle ja lopuksi loukun sisään. Aran eläimen kiinnisaaminen voi kestää muutaman päivän. Kysy loukkujen lainaamista esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksiltä, etsijäkoiraliitolta tai löytöeläintaloista.

Tutki onko eläimellä pannassa omistajan tiedot. Joillakin eläimillä on tatuointi, jonka avulla omistaja selviää. Tatuointi on yleensä vasemmassa korvassa tai vasemmassa nivusessa. Eläimen niskassa saattaa olla myös mikrosiru, jota ei näe eikä se välttämättä löydy kokeilemallakaan. Eläinlääkärillä ja eläinsuojeluyhdistyksillä on mikrosirun lukulaite. Mikrosirun numeron avulla omistaja löytyy helposti. Kysele myös löytöpaikan lähitienoilla asuvilta ihmisiltä, tunnistavatko he eläimen.

Tee eläimestä viipymättä ilmoitus kunnan viralliseen löytöeläinten talteenottopaikkaan, jonne se on ilmoituksen jälkeen toimitettava. Löytöeläimestä kannattaa tehdä ilmoitus myös naapurikunnan talteenottopaikkaan ja paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen. Maaseudulla esimerkiksi riistanhoitoyhdistyksestä saattaa olla apua omistajan selvittämisessä. Tutki lähiseudun ilmoitustaulut ja sanomalehtien Kadonnut-ilmoitukset ja laita alueelle myös omia ilmoituksia eläimen löytymisestä.

Akuutisti apua tarvitsevista luonnonvaraisista eläimistä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen. Saat apua myös Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY:n alueellisilta eläinsuojeluneuvojilta.

Minulla on lemmikki, jonka pitäisi löytää uusi koti kiireellisesti. Voinko laittaa ilmoituksen kodittomat.info -palveluun?

Palvelussamme on vain eläinsuojeluyhdistysten hoidossa olevia eläimiä. Sen sijaan voit laittaa ilmoituksen kotia etsivästä lemmikistäsi Facebook-sivuillemme, http://www.facebook.com/kodittomat.info Sivujen ylläpito varaa oikeuden poistaa asiattomat ilmoitukset.

Voit myös ottaa yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen. Yhdistysten yhteystiedot löydät osoitteesta: http://www.sey.fi/seytoimii/seyn-jasenyhdistykset