Adoptiotarinoita

Muriseva kissaherra juttelee ja läträä vedellä

Julkaistu

Leo-kissaNykyisin ei kolmevuotiaasta Leosta uskoisi, millainen villikko se oli saapuessaan Löfströmin perheeseen.

– Koirakaverinsa Jacobin kanssa Leo keksi jos jonkinlaisia metkuja, mutta nykyisin se on älykäs ja seurallinen kissaherra, joka juttelee mielellään, tykkää läträtä vedellä ja osaa tarvittaessa komentaa murisemalla kuin koira. Jacobin kanssa leikkiminen on vieläkin Leon lempipuuhia, kertoo Leon nykyinen omistaja Emmi Löfström.

Leo päätyi Löfströmeille Sirpa Paltemaalta, joka on Emmin äidin Irjan ystävätär.

– Hiski-koiramme oli jo vanha. Tiesimme sen kohta poistuvan koirien taivaaseen. Halusimme antaa kodin jollekin pienelle, orvolle kissalle. Leon nykyinen kissakummi Sirpa Paltemaa toimii HESY:llä vapaaehtoisena. Häneltä kuulimme HESY:llä olevista kotia etsivistä kissanpennuista. Sitä kautta löysimme Leon.

Pentulan loosista kotiympäristöön

HESY kyselee eläinten ottajilta taustatietoja löytääkseen kullekin eläimelle juuri oikeanlaisen perheen: Onhan jokainen eläin yksilö omine tapoineen, tarpeineen ja luonteineen. Leo sai uuden kodin Löfströmien luota.

Leo syntyi HESY:llä viiden pennun pentueeseen. Jo pienenä se oli luonteeltaan rohkea.

– Leo uskaltautui ulos kopistaan pentulauman ensimmäisenä. Se tutki reippaasti ympäristöään emon suojasta käsin, mutta arasteli kuitenkin suoraa kosketusta ihmiseen. Otin varovasti Leon syliini pieneksi hetkeksi, Emmi Löfström muistelee ensitapaamistaan Leon kanssa.

Leo muutti Löfströmeille marraskuussa 2011 neljän kuukauden ikäisenä. Aluksi se suhtautui hyvin epäluuloisesti kaikkeen, koska ei ollut ollenkaan tottunut ihmisiin ja kotiympäristöön. HESY:n ulkopuolinen maailma ilman emoa ja sisaruksia oli outo ja hieman pelottavakin. Pienessä kopissa lapsuutensa viettäneen kissan luottamuksen voittaminen oli aikamoinen haaste. Vähitellen siinäkin onnistuttiin. Leo löysi turvallisen paikan emännän olkapäältä, jossa se viihtyy vielä nykyäänkin. Nykyisin Leo antaa vieraidenkin silitellä itseään ja nauttii siitä.

Pennun ja vanhuksen ystävyys

Leon sopeutumista uuteen kotiin auttoi merkittävästi nyt jo edesmennyt Hiski, vanha shetlanninlammaskoira, joka otti Leon ystäväkseen ja rakasti sitä kuin sen oma emo oli rakastanut. Luonteeltaan rauhallinen Hiski-koira suhtautui tulokkaaseen leppoisasti, vaikka olikin vähän hämillään pennun tempuista. Hiski köpötteli uteliaana Leon perässä haluten tehdä tuttavuutta, mutta Leo pötki karkuun.

Alkuhankaluuksien jälkeen Leon ja Hiskin välille syntyi syvä luottamus: Hiskistä tuli Leon uusi leikkikaveri. Shetlanninlammaskoiran pehmeäturkkiseen selkään saattoi hypätä ja vaikkapa purra. Hiskiä oli mukava myös lähestyä taisteluasennossa tassut harittaen! Leikkien jälkeen kaksikko kävi usein kylki kyljessä nukkumaan.

Vielä Hiski-koiran eläessä perheeseen tuli pieni koiranpentu Jacob. Alkuun Leo pelkäsi riehuvaa ja uteliasta tulokasta, mutta vanha kunnon Hiski toimi välikätenä ja tutustutti nämä kaksi toisiinsa. Jacobin kanssa Leo pääsikin oikein kunnolla telmimään ja painimaan, olivathan molemmat pentuja.

Eläimet ovat nyt perheeni

Hiskin siirtyminen koirien taivaaseen oli Leolle vaikea asia. Usein Leo istui ikkunassa ja odotti, joko vanha kaveri tulisi lenkiltään kotiin.

– Leo kaipasi Hiskiä kovasti, mutta onneksi ikävää oli lievittämässä uusi kaveri Jacob. Leosta ja Jacobista on tullut melkein erottamaton parivaljakko. Aina kun tulen lenkiltä Jacobin kanssa, kuulen kerrostalon alaovelle asti kissan äänekkään maukumisen. Leo tietää meidän olevan tulossa, Emmi Löfström kertoo.

Ennen Leon adoptointia Emmi ei ollut mukana eläinsuojelutyössä. Nyt Emmi haluaa muistuttaa eläimen hankintaa harkitsevia siitä, että eläimen ottaminen merkitsee vastuuta ja sitoutumista 10–20 vuodeksi ja että eläimen pitäminen maksaa.

– Eläintä täytyy ruokkia ja hoitaa päivittäin sekä käyttää rokotuksissa vuosittain. Eläin voi sairastua, ja eläinlääkärikulut voivat olla korkeat. Lomamatkojen ajaksi eläimelle on hankittava hoitaja. Lemmikin ottaminen on iso päätös, mutta se myös palkitsee, kun rinnalleen saa uskollisen ystävän.

– Leo ja Jacob ovat minulle tosi rakkaita. Ne ovat perheeni nyt, kun olen muuttanut omaan kotiin, Emmi sanoo.

Teksti: Eija Perttilä

http://www.hesy.fi/syyskuu-leo-kissa-loysi-kodin-ja-kaverin/

Lisää tarinoita